broer - zus 12 - 18 jaar > mensen die je helpen > kinderthuiszorg

Mijn ouders moesten vaak huilen. Ik wist dan niet goed wat ze van mij wilden…of ik ze moest troosten of ze juist moest laten. Hier hebben we over gepraat en nu weet ik dat ze het fijn vinden als ik er ben, maar dat ik me niet schuldig hoef te voelen als ik een keer liever weg ga.

  • Als jouw broer of zus zo ziek is dat verwacht wordt dat hij of zij echt niet meer beter wordt en gaat overlijden, dan zullen je ouders je dat waarschijnlijk wel vertellen. Of misschien hoort je zieke broer of zus het eerst van je ouders en wil hij of zij het jou wel zelf vertellen.

  • Maar het kan ook zijn dat jij met die vraag in je hoofd rondloopt en je het je ouders niet durft te vragen terwijl je het wel vermoed. Misschien kun je het wel bespreken met de verpleegkundige. Hij of zij mag jou geen informatie geven, maar kan wel naar jou luisteren en jou helpen met je ouders te praten om jouw zorgen te bespreken.

  • Als duidelijk is dat je broer of zus niet lang meer kan leven, kun je met een heleboel vragen rondlopen hoe doodgaan dan zal gaan. De verpleegkundige weet dit en kan aan  je ouders en ook jou als broer of zus, hierover uitleg geven.
    Hij of zij zal jou vragen op welke manier jij graag iets zou willen doen voor je broer of zus, nu je weet dat je niet lang meer samen bent. Jouw rol kan hierin heel belangrijk zijn. Al denk jij misschien dat je broer of zus voor een heleboel dingen te zwak is, er kan vaak nog een heleboel.

  • De verpleegkundige zal ook jou betrekken bij het naderende afscheid. Wat jij hierbij wilt, is voor je zieke broer of zus en je ouders ook heel belangrijk. Alleen zullen jouw ouders er misschien niet aan denken. Weet dan dat de verpleegkundige jou wel zal vragen wat jij wilt.