broer - zus < 12 jaar > mensen die je kent van > school

Als je weet dat je broer of zus niet meer beter kan worden en misschien wel dood gaat, kun je je afvragen hoe alles dan verder moet. Het is ook moeilijk om je voor te stellen wat er allemaal kan gebeuren. Hier vind je een paar tips, die je misschien kunnen helpen.

  • Het is niet gemakkelijk om met je vrienden en klasgenoten te praten over dat je broer of zus misschien wel dood gaat. Het kan zijn dat je liever niet wilt dat ze het weten, omdat je denkt dat ze dan anders naar je kijken en met je praten. Vaak is het zo dat je vrienden en klasgenoten al weten wat er aan de hand is. Ze horen dat misschien via hun vader en moeder of mensen uit de buurt. Als je er dan niet over praat, wordt het een heel groot geheim en dat voelt ook niet fijn. Je zou samen met je juf of meester kunnen afspreken dat hij of zij aan de klas over jouw broer of zus vertelt. De juf of meester kan dan met de klas afspreken dat ze gewoon met je moeten werken en spelen, dat je niet steeds over je broer of zus  wilt praten en als ze toch iets willen weten, dat ze dat bespreken als jij een keer niet op school bent.

  • Het kan ook zijn dat je juist liever zelf aan je klas vertelt dat je broer of zus niet meer beter wordt. Misschien wel met je vader en moeder erbij. Dat kan natuurlijk ook. Dan kun je zelf vertellen hoe jij wilt dat ze met je omgaan. De juf of meester zal er dan ook op letten dat iedereen zich aan die afspraken houdt.

  • Als je op school soms moeite hebt om je concentreren, omdat je met je gedachten bij je zieke broer of zus bent, dan is dat heel normaal. Je juf of meester kan dit niet altijd aan jou zien, maar wil daar wel rekening mee houden. Je kunt samen met je juf of meester een code afspreken, die alleen jullie kennen. Als je die code gebruikt, weet je juf of meester, dat je je even niet zo fijn voelt. Die code kan bijvoorbeeld zijn dat je een rood potlood op de hoek van je tafel legt. Maar je kunt zelf natuurlijk ook iets anders verzinnen. Verder hoeft niemand dat te weten.

  • Soms heb je misschien het gevoel dat je op school tenminste even alles kunt vergeten van thuis. Dat is heel logisch en helemaal niet erg. Naar school gaan en lekker spelen of praten met vrienden of vriendinnen zorgt vaak voor afleiding.

  • Het is heel begrijpelijk als je ook wel eens een onvoldoende haalt. Als je gewoon je best doet, is er niets aan de hand, toch? Iedereen begrijpt dat je minder goed kunt werken als je een broer of zus hebt, die zo ziek is. Sommige kinderen willen soms extra hun best doen om hun vader en moeder blij te maken. Als je daardoor veel te hard werkt, is dat natuurlijk niet de bedoeling.