broer - zus < 12 jaar > mensen die je helpen > huisarts

Niemand weet alles precies, maar zeker is dat jij alles mag vragen wat je wilt weten. De dokter is er niet alleen voor je zieke broer of zus, maar ook voor jou.

  • Je vraagt je misschien af hoe dat is als je broer of zus dood gaat. Hoe ziet dat eruit? Wat gebeurt er dan? Jullie dokter kan jouw vragen allemaal beantwoorden en jou helpen om er met je vader en moeder over te praten als je dat zelf moeilijk vindt.

  • Soms kun je op internet iets vinden dat je helpt om over het doodgaan te praten. Maar zoek nooit alleen. Er staat ook veel op internet wat niet waar is.

  • Doordat je broertje of zusje dood gaat, komt de dokter wat vaker bij jullie thuis. Misschien heb jij ook wel dingen die je moeilijk vindt om aan je vader en moeder te vragen. Het is ook jouw dokter en je kan dus gerust vragen stellen. De dokter kan je heel duidelijk uitleggen wat je wilt weten.

  • Misschien slaap jij wel slecht omdat je je zorgen maakt. Of ben je soms moe of zelfs boos. Dat is niet gek; andere broertjes en zusjes van kinderen die dood gaan hebben dat ook wel eens. De dokter heeft goede ideeën hoe je beter kunt slapen of hij weet mensen met wie je over je boosheid kunt praten. Kijk maar eens op www.bijzonderebroerofzus.nl of www.brusjes.nl 

  • Er zijn wel eens broertjes of zusjes van  kinderen die dood gaan die door hun zorgen buikpijn of hoofdpijn krijgen. Dat is helemaal niet raar. Jullie dokter weet dat en kan je helpen om over je zorgen te praten.

  • In het 'vergeet me niet'-doosje zitten hele speciale stenen die je kracht geven. Zoek maar een mooie steen uit om een tijdje vast te houden. In het dagboekje staat de uitleg over deze stenen.

  • In het doosje zitten hele lekkere oliën om mee te masseren. Vind je dat leuk? Vraag maar eens aan je vader en moeder of je ze mag gebruiken.