broer - zus < 12 jaar > mensen die je helpen > kinderthuiszorg

Nu je broertje of zusje zo ziek is en je weet of gehoord hebt dat hij of zij dood zal gaan, komt er misschien wel een verpleegkundige van een kinderthuiszorg-organisatie om te helpen voor jouw zieke broertje of zusje te zorgen. Misschien ken je haar nog niet, maar dat went na een tijdje vanzelf. Maar het kan ook zo zijn dat je haar al heel goed kent omdat ze al wat langer voor jouw zieke broer of zus zorgt.

  • Die verpleegkundige van de kinderthuiszorg vindt het belangrijk om jou ook te laten helpen bij de zorg voor je broer of zus. Misschien kan je hem of haar wel helpen. zAls je broertje of zusje even slaapt kan je misschien met de verpleegkundige iets leuks doen. Je kunt bijvoorbeeld iets moois voor je broertje of zusje maken of voor jezelf. Bijvoorbeeld een mooie steen schilderen of een troostzakdoek maken.

  • Jij kan zelf ook iets doen met je zieke broertje of zusje. Iets voorlezen of een spelletje op bed. Of iets lekkers klaarmaken of bakken.

  • Misschien ben je wel verdrietig of angstig, of voel je je schuldig of boos. Dit is helemaal niet erg. Het is heel normaal dat je dit voelt. Praat hierover. Vind je het lastig om met papa en of mama hierover te praten, doe het dan met de verpleegkundige. Die zal je zeggen dat je ook best vrolijk mag zijn en mag lachen.

  • Soms kun je op internet iets vinden dat je helpt om over het doodgaan te praten. Maar zoek nooit alleen. Er staat ook veel op internet wat niet waar is.