broer - zus < 12 jaar > mensen die bij je horen > opa - oma

Als je dit leest, komt dat misschien omdat je weet of gehoord hebt dat je broer of zus dood kan gaan aan de ziekte. Dan heb je de mensen om je heen nog harder nodig dan eerst. Je opa of oma bijvoorbeeld.

  • Als je broer of zus niet meer beter kan worden, dan vertellen je vader en moeder dat ook tegen je opa en oma. Veel kinderen vinden het gemakkelijker om er met opa en oma over te praten dan met hun vader en moeder. En ook al zijn je opa en oma hier verdrietig over, dat geeft niet. Je maakt ze echt niet verdrietiger als je erover praat. Het is voor hen juist fijn als je dat wel doet. Want praten helpt. Ook voor hen.

  • Als je broer of zus steeds zieker wordt, komen je opa en oma misschien wel vaker helpen. Maar misschien ook wel minder vaak, als er juist vaker andere mensen voor je broer of zus komen zorgen. Vertel het tegen je vader en moeder als je je opa en oma mist. Ook al komen ze minder vaak, je kunt vast wel bellen of even kletsen via de computer (met Skype of Facetime).

  • Als je broer of zus steeds zieker wordt en niet meer uit bed kan komen, vind je het misschien wel fijn om een keer een dag (of wat langer) te logeren bij je opa en oma. Het is helemaal niet raar dat je even niet thuis wilt zijn.