broer - zus < 12 jaar > jouw gezin > broer - zus

Als je dit gaat lezen, komt dat misschien omdat je gehoord hebt dat je broer of zus dood kan gaan aan zijn of haar ziekte. Het kan ook zijn dat je zelf het gevoel hebt dat hij of zij dood kan gaan.

Hierna geven we je wat tips mee, die je kunnen helpen om met je broer of zus  hierover te kunnen praten.

  • Als jij weet of denkt dat je broer of zus doodgaat, wil dat nog niet zeggen dat je broer of zus dit ook denkt of weet. Als je broer of zus nog heel jong is, kan hij of zij het ook nog niet weten en willen je vader en moeder misschien ook nog niet dat hij of zij dit weet. Heb je een broer of zus van ongeveer jouw leeftijd of wat ouder, dan is het weer anders. Het kan zijn dat het voor jou gemakkelijker is om er met je broer of zus over te praten. Voor anderen is het juist weer moeilijker. Als het voor jou moeilijk is, maar je wilt het wel graag, blijf er dan niet mee zitten, maar praat er samen over.

  • Het is niet raar als je je misschien schuldig voelt, omdat jij gewoon door kunt gaan met wat je altijd doet: spelen, naar school gaan, plezier maken. En hij of zij kan dit niet. Dat is ook heel oneerlijk. En toch kun jij daar helemaal niets aan doen. Je kunt wel proberen om samen toch zoveel mogelijk dingen samen te blijven doen. Maar daarnaast mag je ook andere dingen gaan doen, voor jezelf.