broer - zus < 12 jaar > jouw gezin > vader - moeder

Als je dit gaat lezen, komt dat misschien omdat je gehoord hebt dat je broer of zus dood kan gaan aan zijn of haar ziekte. Het kan ook zijn dat je zelf het gevoel hebt dat hij of zij dood kan gaan. Hierna geven we je wat tips mee, die je kunnen helpen om met je vader en moeder  hierover te kunnen praten.

  • Voor volwassenen (ook voor dokters) is het niet gemakkelijk om over doodgaan te praten. Het kan zijn dat je een onduidelijk antwoord krijgt op de vraag of je broer of zus dood kan gaan aan zijn/haar ziekte. Als je nog niet voldoende weet, vraag dan door.

  • Je gevoelens, zorgen en vragen over doodgaan bespreken met je vader en moeder is misschien wel het moeilijkste dat er is. Het kan je het gevoel geven dat je hen nog meer verdriet doet. Maar weet je, voor je vader en moeder is het veel moeilijker om te zien dat jij je zorgen maakt, zonder dat ze je kunnen helpen. En ook al kunnen je vader en moeder niet alles oplossen, het helpt wel om er samen over te praten. Juist ook als je het moeilijk hebt.

  • Als je niet met je vader en moeder durft te praten, vraag dan iemand om hulp. Iemand die aan je vader en moeder vraagt om naar jou toe te komen. Dat kan gemakkelijker zijn. Misschien kan je broer of zus, of een tante of oom, opa of oma je helpen. Maar ook vrienden of de buren kunnen dat.