vader - moeder > u > ouder zijn van een ziek kind

Je kind moeten loslaten is het meest tegennatuurlijke voor een ouder. En toch zijn er ouders, die hier voor komen te staan, soms heel onverwacht en acuut, soms nadat hun kind al langere tijd ziek was. Op welk moment u deze informatie ook leest, hopelijk geeft het u steun.

  • Achteruitgang zien bij een kind voelt voor ouders al als een verlies. Er is iets weg, dat niet meer terugkomt, bijvoorbeeld het zelfstandig lopen, elke dag naar school gaan of praten. Misschien hoopt u bij elke stap dat de achteruitgang tijdelijk is, dat uw kind er weer bovenop komt. Dit is een normale reactie. Het is ook nauwelijks te bevatten dat uw kind steeds meer inlevert. Twijfelt u of de achteruitgang blijvend is, bespreek dit dan met de arts of verpleegkundige.

  • U kunt zich afvragen waaraan u kunt merken dat het sterven van uw kind dichterbij komt. Bij ieder kind is dit anders.  Een paar veel voorkomende veranderingen zijn: veel (en vaker) slapen, nauwelijks meer eten of drinken of minder voeding kunnen opnemen, toename van pijnklachten of andere ongemakken. U kunt de behandelend arts of verpleegkundige vragen wat u kunt verwachten bij uw kind.

  • Wellicht heeft u voor uzelf een denkbeeldige grens vastgesteld waarop het lijden van uw kind ondraaglijk wordt. Maar als dat moment aanbreekt, kan het zo confronterend zijn dat u er alles aan wilt doen om uw kind niet los te hoeven laten. Misschien overweegt u dan toch een behandeling, die veel energie van uw kind zal vragen, of wilt u liever geen andere medicatie als dit betekent dat uw kind dan meer slaapt. Dit kan heel verwarrend zijn en een gevoel van onmacht oproepen. Zoek iemand bij wij u terecht kunt om dit te bespreken. Probeer samen uit te zoeken wat u helpt en wat uw kind helpt.

  • Ook al wilt u uw kind zo lang mogelijk bij u houden, tegelijkertijd kan het zijn dat u wensen en ideeën hebt over het afscheid van uw kind. Dit wordt door de omgeving niet altijd begrepen, terwijl het u kan helpen om hiermee bezig te zijn. Zoek iemand die met u hierover kan praten, als u hieraan behoefte hebt. Dat kan iemand in uw eigen kring zijn (uw partner, een goede vriend(in)).

U kunt ook vrijblijvend contact opnemen met een uitvaartverzorger om uw wensen te bespreken. Zoek een uitvaartonderneming uit, die voldoende ervaring heeft met afscheid nemen van kinderen. Er zijn ook uitvaartondernemingen, die gespecialiseerd zijn in afscheid nemen van een kind. Zij weten beter wat er allemaal mogelijk is en dat is waarschijnlijk meer dan u in eerste instantie denkt. Heeft u een uitvaartverzekering met een polis in natura, dan bent u afhankelijk van de uitvaartonderneming die bij uw maatschappij is aangesloten. Kleine ondernemers worden door de verzekeringsmaatschappij soms niet of maar gedeeltelijk uitbetaald. U kunt ook zoeken naar een uitvaartonderneming in een andere regio, als die beter aansluit bij uw wensen. Kies een uitvaartonderneming waar u vertrouwen in heeft.