vader - moeder > mensen die u helpen > respijtzorg/kinderhospices

Er zijn situaties waarin de zorg voor een ziek kind zo intensief is, dat het niet kan worden overgenomen door familie of vrienden. Als deze periode lang aanhoudt of mogelijk blijvend is, kan het fijn zijn om af en toe terug te vallen op respijtzorg. Hier vindt u meer informatie en tips over respijtzorg.

  • Respijtzorg is bedoeld voor ouders die de zorgtaak van hun kind niet over kunnen laten op mensen in hun directe omgeving. Als ouders overbelast (dreigen) te raken, kunnen hun taken tijdelijk door een professional overgenomen worden. Dat kan thuis of in een kinderhospice (een logeerplek voor kinderen die intensieve zorg nodig hebben). U kunt de mogelijkheden bespreken met uw kinderarts, verpleegkundige of huisarts.

  • Niet alle respijtvoorzieningen worden (helemaal) vergoed. Soms moet u (een deel van) de kosten zelf betalen (zoals met vakantie). Het is daarom verstandig om eerst het besluit van uw aanvraag af te wachten, voordat u gebruik maakt van een respijtvoorziening. Zo komt u niet onverwacht voor hoge kosten te staan.

  • In een kinderhospice kunnen ernstige zieke kinderen en jongeren (tijdelijk) wonen of logeren. Er kunnen heel verschillende redenen zijn dat kinderen in een kinderhospice verblijven. Bijvoorbeeld omdat het kind wordt ontslagen uit het ziekenhuis, maar er thuis nog een en ander moet worden geregeld. Of als logeermogelijkheid, zodat het gezin in staat is om op vakantie te gaan. Een kinderhopsice is dus niet vergelijkbaar met de hospices voor volwassenen. Daar gaan patiënten naar toe in hun laatste levensfase als zij niet meer thuis kunnen verblijven. Meer informatie over de kinderhospices in Nederland vindt u op www.kinderhospice.nl.

  • Meer informatie over respijtzorg kunt u vinden op www.respijtwijzer.nl en www.mezzo.nl. Let wel: deze informatie is niet specifiek voor zieke kinderen.