vader - moeder > mensen die u kent van > geloof/kerk

Praten over de dood is heel moeilijk. Nadenken daarover is heel pijnlijk. Zeker als het uw kind betreft. Misschien wilt u dolgraag weten of uw kind erover nadenkt, of het bang is of juist niet. Het geloof in  hogere machten of krachten, in God of Allah, dat u misschien altijd gehad hebt, kan aangevochten worden. Boosheid, de vraag naar de ‘zin’ van dit alles, kan zomaar opkomen en het kan moeilijk zijn om dat te uiten. Toch kan het opluchten om u te uiten. Bij iemand van de kerk, moskee, tempel, bij een geestelijk verzorger van het ziekenhuis, of iemand in uw persoonlijke omgeving. Zelf de dood ter sprake brengen bij uw kind, kan heel gevoelig liggen. Bekend zijn verhalen van kinderen die je ‘zomaar’ met de vraag overvallen, ‘of ze dood gaan’, of ‘hoe de dood is’. Het helpt als u daar al eens voor u zelf bij stil hebt gestaan. Of met iemand over gesproken hebt, of er over gelezen. Uw antwoord is heel persoonlijk. We weten geen van allen hoe het is.

 • U kunt nadenken over beelden of symbolen.  Woorden als hemel of paradijs of een volgend leven op aarde, hebben misschien betekenis voor u. Er kunnen ook persoonlijke symbolen  zijn. Bekend is het symbool van de vlinder. Zoals de rups uit zijn cocon komt en vlinder wordt, zo wordt de overgang van de ziel van een mens gezien.  Soms wordt het symbool van de lemniscaat gebruikt om de blijvende verbondenheid in leven en sterven uit te drukken. Maar misschien heeft u een heel ander beeld of symbool. 

 • Moeilijk is dat uw kind u voorgaat op deze weg. U kunt in gedachten meelopen, maar wacht af tot uw kind op de een of andere manier laat weten dat het met u praten wil over  de dood of het leven erna. Het kan ook zijn dat het dat wilt delen met iemand anders. Wellicht omdat hij of zij u geen verdriet wil doen. Voel dat niet als afwijzing. Het is zo logisch dat uw kind dat doet. Het is een teken van zijn of haar liefde voor u.

 • Stichting de Regenboogboom laat kinderen dromen van een veilig land, een prachtige plek waar je in gedachten altijd naar toe kunt. Waar geen pijn en verdriet is. Zij maken samen met een kind die plek en gebruiken hierbij muziek, kristallen en andere attributen. Deze ondersteuning is met name bedoeld voor jongere kinderen.

 • Alles wat u verbindt met uw kind neemt u mee op uw verdere weg.  Samen zijn, elkaar vasthouden is belangrijk. Kinderen kunnen bang zijn dat zij vergeten worden als ze er niet meer zijn. Het is goed om te weten en te vertellen dat jullie band altijd blijft bestaan. Jullie horen zo echt bij elkaar, dat blijft altijd.

 • Zeg dat u van uw kind houdt en het altijd in uw hart met u meeneemt.

 • Kies een hangertje uit, of een ander symbool. Laat zien hoe u dat straks zal gebruiken.

 • Gebruik muziek als hulp om te dromen over diepere dingen in het leven.

 • Gebruik de briefkaars uit het 'vergeet me niet'-doosje om een mooie boodschap op te schrijven en samen op te steken.

 • Laat uw kind iets maken of maak samen met uw gezin iets wat een speciale herinnering is aan jullie samen.

 • Als u gelooft in leven na de dood, zeg dan dat jullie elkaar weer zien. Dat de tijd daar aan de overkant zo snel gaat, dat het daar warm is en dat er veel liefde is. Geef aan dat ze daar opa of oma misschien wel zien of iemand anders die overleden is (een huisdier misschien).

 • Bedenk of u nog een geestelijke bij uw kind wilt, voor of vlak na het overlijden.

 • Misschien wilt u samen met de naaste familie of vrienden iets doen, om uw kind heen staan. Een kaarsje branden als verwijzing naar het licht waar de ziel heen kan gaan. Iets voorlezen, of muziek laten horen of meezingen. Maak het niet te zwaar als uw kind nog bij kennis is. Vier de liefde die nooit eindigt. Liefde is sterker dan de dood.