jongere 12 - 18 > mensen die je kent van > school

Als je weet dat je niet meer beter kunt worden en misschien wel doodgaat aan jouw ziekte, dan kan school juist heel belangrijk zijn. Waarom zou je thuis blijven zitten. Je vrienden zijn op school en jij mag daar dus ook zijn, ook als je heel erg ziek bent en het misschien niet lang meer duurt.

Hier vind je een paar tips, die je misschien kunnen helpen.

  • Als je weet dat je niet meer beter wordt en misschien wel dood zult gaan, nemen volwassenen vaak beslissingen over wat jij op school wel en niet kunt, zonder dat jij hierover je mening hebt gegeven. Je mag dit gerust aangeven bij je ouders of bij je mentor. Volwassenen bedoelen het goed, maar vergeten soms dat jongeren zelf ook goede ideeën hebben.

  • De meeste jongeren vinden het fijn om toch zoveel mogelijk naar school te gaan, ook al lukt dat misschien niet meer zo goed als eerst. Belangrijk is dat jij kunt zeggen dat je naar school wilt. Je  ouders kunnen met school afspreken hoe dat het beste kan. Misschien kun je geen hele dagen meer naar school, maar wel elke dag een kortere tijd.

  • Het is niet gemakkelijk om met je vrienden en klasgenoten te praten over de situatie dat je misschien wel dood gaat. Het kan zijn dat je liever niet wilt dat ze het weten, omdat je denkt dat ze dan anders met je omgaan. Vaak is het zo dat je vrienden en klasgenoten al weten wat er aan de hand is. Ze horen dat vaak toch via via. Als je er dan niet over praat, wordt het een heel groot ding en dat voelt niet goed. Je zou samen met je mentor of een andere docent die je vertrouwt kunnen afspreken dat hij of zij aan de klas over jou vertelt. De docent kan dan met de klas afspreken dat ze gewoon met je om moeten gaan, dat je niet steeds over je ziekte wilt praten en als ze toch iets willen weten, dat ze dat bespreken als jij een keer niet op school bent.

  • Het kan ook zijn dat je juist liever zelf aan je klas vertelt dat je niet meer beter wordt (misschien met je ouders erbij). Dat kan natuurlijk ook. Dan kun je zelf vertellen hoe jij wilt dat ze met je omgaan. De mentor zal er dan ook op letten dat iedereen zich aan die afspraken houdt.

  • Lukt het je niet om naar school te gaan, of maar af en toe? Dan kun je thuis via www.klassecontact.nl met een speciale laptop toch in de klas meekijken en zelfs meedoen. Jouw mentor of zorgcoördinator kan hiervoor zorgen.

  • Voor veel jongeren is het heel belangrijk om zo lang mogelijk naar school te kunnen gaan. Dan hoor je gewoon bij de groep en dan heb je ook afleiding. Hoe is dat voor jou? Weten je ouders hoe belangrijk school voor jou is?

  • Docenten vinden het niet altijd gemakkelijk om heel zieke leerlingen toch mee te laten doen met alle taken en toetsen op school. Wil jij graag zo gewoon mogelijk mee blijven doen, ook met toetsen? Vertel dat dan aan je ouders en je mentor. Je mentor heeft de taak om dit met alle andere docenten te bespreken