jongere 12 - 18 > mensen die bij je horen > opa - oma

Als je dit leest, komt dat misschien omdat je weet of gehoord hebt dat je dood kunt gaan aan jouw ziekte. Dan heb je de mensen om je heen nog harder nodig dan eerst. Je opa en oma bijvoorbeeld?

  • Als je niet meer beter kunt worden, dan vertellen je ouders dat ook tegen je opa en oma. Dat hoef jij niet te doen, als je niet wilt. Natuurlijk is het wel fijn om met hen hierover te praten als je dat wilt. Veel jongeren vinden het gemakkelijker om er met hun opa en oma over te praten dan met hun ouders. En ook al zijn je opa en oma hier verdrietig over, dat geeft niet. Je maakt ze echt niet verdrietiger als je erover praat. Het is voor hen juist fijn als je dat wel doet. Want dan kun je dat samen delen.

  • Als je steeds zieker wordt, komen je opa en oma misschien wel vaker helpen. Maar misschien ook wel minder vaak, als er juist vaker andere mensen voor je komen zorgen. Vertel het tegen  je ouders als je je opa en oma mist. Ook al komen ze minder vaak, je kunt vast wel bellen of even zwaaien voor de computercamera (met Skype of Facetime).

  • Als je steeds zieker wordt en niet meer uit je bed kunt komen, vertel je ouders dan wie je wilt dat er bij jou op bezoek komt, dus ook als je graag wilt dat opa en oma dicht in de buurt zijn.