kind tot 12 jaar > mensen die bij je horen > vrienden

 

Weet je dat dat soms wel meevalt? Juist tegen vrienden kun je vaak alles zeggen. Vaak moet je gewoon even durven en dan kan het lekker opluchten om eens te zeggen waar je bang voor bent bijvoorbeeld. Ze snappen je best wel.

 

  • Vrienden blijven vrienden, ook als ze weten dat je niet meer beter wordt. Blijf niet alleen zitten met je gevoel. Voor vrienden is het ook fijn om te weten wat er aan de hand is. Dat wil helemaal niet zeggen dat je dan niet meer leuk kunt spelen. Het is juist gemakkelijker om weer lekker te spelen en te kletsen als je een groot geheim deelt.

  • Als je steeds meer in bed ligt en je kunt niet meer naar je vrienden toe, zorg dan dat ze naar jou toekomen. Er zijn zeker nog dingen die je samen kunt doen: een filmpje kijken, lachen om verhalen of moppen, gewoon even kletsen. Dan voel je je niet zo alleen.

  • Als je vrienden niet kunnen komen, kun je misschien wel vaker bellen, al is het maar kort of chatten met bijv. skype, i-message, whatsApp of Facetime. Als je zelf geen mobieltje hebt of een computer waarmee dat kan, kun je vragen of je die van je ouders een keertje mag lenen.

  • Heb jij wel eens nagedacht over hoe het zal zijn als je er niet meer bent? En wat je vrienden/vriendinnen dan gaan doen? Praat er maar over met je vrienden/vriendinnen. Dat kan heel fijn zijn.