kind tot 12 jaar > jouw gezin > vader - moeder

Als je dit gaat lezen, komt dat misschien omdat je gehoord hebt dat je dood kunt gaan aan jouw ziekte. Dat is heel naar, ook voor je ouders en broers en zussen.

Hieronder geven we je wat tips mee, die je kunnen helpen om met je ouders hierover te kunnen praten.

  • Voor volwassenen (ook voor dokters) is het niet gemakkelijk om over doodgaan te praten. Het kan zijn dat je een onduidelijk antwoord krijgt op de vraag of je doodgaat aan jouw ziekte. Als je nog niet voldoende weet, stel je vraag dan nog een keer.

  • Je gevoelens, zorgen en vragen over doodgaan bespreken met je ouders is misschien wel het moeilijkste dat er is. Het kan je het gevoel geven dat je hen nog meer verdriet doet. Maar weet je, voor je ouders is het veel moeilijker om te zien dat jij je zorgen maakt, zonder dat ze je kunnen helpen. En ook al kunnen je ouders niet alles oplossen, het helpt wel om er samen over te praten. Ook als je het moeilijk hebt.

  • Als je niet met je ouders durft te praten, vraag dan iemand om hulp. Iemand die aan je ouders vraagt om naar jou toe te komen. Dat kan gemakkelijker zijn. Misschien kan je broer of zus, of een tante of oom, opa of oma je helpen. Maar ook vrienden of de buren kunnen dat.